Válaszkész nevelés (táplálás, sírás, alvás)

Dr. Várady Erzsébet gyermekgyógyász, neonatológus, ibclc

Továbbképzési nyilvántartási szám: SZTK-A-72045/2022.
Továbbképzési pontérték: 17 pont

Időpont: 9.00-15.00

Helyszín:  Csabagyöngye Kulturális Központ – 5600 Békéscsaba, Széchenyi u. 4.

PROGRAM

Szoptatás, hozzátáplálás és allergiaprevenció 

A csecsemőnél/kisdednél kialakuló táplálékallergia kockázatnövekedése az átlagos népesség kockázatához képest egyre növekvő tendenciát mutat. Számos vizsgálat (LEAP study, EAT study stb.) bebizonyította, hogy az allergén késői bevezetése növeli a táplálékallergia kockázatát. Nagysúlyú nemzetközi és nemzeti szakmai társaságok 2019 és 2021 között publikált ajánlásaikban abban megegyeznek, hogy a kizárólagos szoptatás mindenképpen folytatódjon 4 hónapig, a potenciális allergén bevezetése ne történjen 4 hónapos kor előtt és a 4 hónapos koron túl folytatott szoptatás az allergén bevezetésekor csökkentheti a kockázatot.

Csecsmősírás, kólika és megnyugtatási stratégiák

A sírásra időben adott gondozói válasz a válaszkész gondozás egyik alappillére. A csecsemők sírással eltöltött ideje az életkor előre haladtával változik, csúcsát a 6. élethét körül éri el. 

A kólika a csecsemők kb. 20%-át érinti, mely jól fejlődő, jól táplált csecsemőknél mutatkozó excesszív sírás. 

👉 Wessel kritériumok 

👉 Róma IV kritériumok

A csecsemő megnyugtatására számos stratégia ismeretes, melyeket a használatukkal kapcsolatos érvek és ellenérvek tükrében mutatunk be.

Az excesszív csecsemősírás hatásai és a megrázott gyermek szindróma. A megrázott gyermek szindróma megelőzése

A hosszantartó, excesszív sírásnak számos negatív hatása van a csecsemőre, az anyára/gondozóra és kihívást jelent az ellátó egészségügyi dolgozó számára. Az excesszív sírás legextrémebb következménye lehet az abuzív koponya trauma (abusive head trauma, AHT), melynek leggyakoribb formája a megrázott csecsemő szindróma (shaken baby syndrome, SBS). Súlyos következményei lehetnek, mint agyödéma, szubdurális haematoma, agykárosodás, retina bevérzés, végtag és bordatörés és halálhoz is vezethet.

Programokkal segíteni lehet a szülőket/gondozókat a csecsemősírás megértésében és frusztrációjuk csökkentésében, ami megelőzheti a megrázott csecsemő szindrómát is.

A csecsemő alvás szakaszai, normális időtartama, alvásmutatók. Csecsemőalvás és szoptatás.

Az alváson belül nem REM és REM alvás különböztethető meg. A csecsemőnél/kisdednél vizsgált ún. alvásmutatók sorába tartozik: 

❓mikortól alussza át az éjszakát? 

❓mi a leghosszabb éjszakai alvási periódus?

❓mennyi az éjszakai ébredések száma és tartama?

❓a napközbeni alvások száma?

❓az alvásciklusok közötti ébredések alkalmával magától el tud-e aludni anélkül, hogy a visszaalvásba bevonná a gondozóját?

❓mennyi a leghosszabb éjszakai alvási periódus és az alváslatencia (mennyi időbe telik, hogy elaludjon, visszaaludjon, és ebbe bevonja-e a gondozóját vagy nem)?

Részletes bemutatásra kerülnek azok a tényezők, melyek befolyásolják az éjszakai alvást/ébredést pl. a 7. hónapig a szoptatott csecsemő gyakrabban ébred meg, mint a tápszerrel táplált stb.

A csecsemő alvását segítő stratégiák

A csecsemőknél 3-6 hónapos kor között alakul ki az alvás-ébrenlét ritmusának szabályozása és a nappal és éjszaka megkülönböztetésének képessége.

 👉Érzékeltessük a nappal-éjszaka ciklust.

 👉A csecsemő alvását egyebek mellett befolyásolja az elalvási és megnyugtatási rutin is.

 👉Tanuljunk meg különbséget tenni az alvási és éber állapotban adott hangok között.

 👉Vegyük észre, mikor mutatja túlfáradás jeleit – segítsük az elalvásban és ne stimuláljuk.

 👉Tanuljunk meg különbséget tenni: unatkozik-e, vagy inkább aludni akar.

Aktualitások – Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége 

15.00   Továbbképzés zárása, pontigazolások személyes átvétele az előre bejelentkezett résztvevők számára. 

A délutáni program változtatásának jogát fent tartjuk! 

A programon az Egyesület tagjai – két éves folyamatos tagság esetén (2022. és 2023. év) – térítésmentesen vehetnek részt. Részvételi díj: 5.000,- Ft/fő/alkalom. A helyszínen lehetőséget biztosítunk a MAVE tagdíj befizetésére! 

Jelentkezési határidő: 2023. OKTÓBER 30. ‼‼‼

JELENTKEZÉS