KORA GYERMEKKORI REGULÁCIÓS ZAVAROK – Szeged

Dr. Scheuring Noémi csecsemő-gyermekgyógyászat, neonatológia, gyermeknőgyógyászat, integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens

Továbbképzési nyilvántartási szám: SZTK-A-65624/2021.

Továbbképzési pontérték: 20 pont

IDŐPONT: 9.00-15.00

HELYSZÍN: SzTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelő 3. emelet – 6722 Szeged, Tisza L. krt. 97.

P R O G R A M

Kora gyermekkori regulációs zavarok meghatározása

A kora gyermekkori regulációs zavaroknak a csecsemők/kisgyermekek viselkedés- és érzelem szabályozásának nehézségeit nevezzük.  Ezekben az esetekben olyan viselkedési problémákkal találkozunk, melyek intenzitása, és az időbeli megjelenése is eltér a normál gyakoriságtól. 

A regulációs zavarok csecsemőkorra jellemző megjelenési formái: alvászavar, táplálkozási nehézségek/evészavar, valamint excesszív sírás és nyugtalanság.

Második életévtől a szeparációs szorongás, elhúzódó dac, agresszió, ürítési problémák, illetve egyéb kóros viselkedési megnyilvánulások mutatkozhatnak.

A regulációs zavarok kialakulásában szerepet játszó tényezők, idejében való felismerése a megoldást elősegíti.

A kora gyermekkori lelki egészséggel való foglalkozás minden kisgyermekkel foglalkozó szakember feladata, a saját szakterületnek megfelelő keretben.

Jelzések csecsemő –és- kora gyermekkorban

A kisbabák már születésüktől fogva képesek jelzéseket adni a külvilág felé, mit szeretnének, és mit nem. A beszéd megjelenését megelőző kora gyermekkorban számos olyan viselkedési megnyilvánulásnak lehetünk tanúi, melyek megértése, és értelmezése speciális szakértelmet, valamint tapasztalatot igényel. Ez az ismeret a kisgyermekkel foglalkozó szakember számára a mindennapi munkát is megkönnyítheti. Tudományos eredményekre alapozva lehetséges a jelzések szerint támogatni a szülőket, kisgyermekük különféle viselkedési viselkedésükkel kapcsolatos kérdéseikben, és nehézségeikben.

A jelzéseket „odaforduló” és „megszakító” jelzések szerint csoportosíthatjuk.

Amikor nem eszik a kisgyerek

Mi is lehet az oka? Miért feszíti hátra a törzsét a csecsemő etetéskor, miért fordítja el a fejét, és miért szorítja össze a száját a kisded a kanál láttán? 

Az éhség és jóllakottság jelei.

A kisgyermekek táplálkozási magatartásának megfigyelése, és a jelzések értékelése.

Az evészavarok okai

Az orvosi kivizsgálás első lépése a pontos anamnézis felvétel, mely során az előzmények ismerhetők meg. A kérdéseik a következőkre terjednek ki.

Perinatális anamnézis, a szülés körülményei, anyatejes táplálás, szoptatás kivitelezése, mesterséges táplálás, cumisüveg használat, a szájon át történt bevitel feltérképezése, hányszor, mit eszik, és mit és mennyit iszik a kisgyermek. A súly- és hosszfejlődés dokumentálása minden esetben alapvető.

A vizsgálatok a tünetek alapján kiterjedhetnek gastrointestinalis, gégészeti kórképek, anyagcserebetegségek irányába is szükség szerint.

Fontos tényező, melyet szem előtt kell tartani, a szülő – gondozó mentális állapota is.

Amikor a vizsgálatok nem adnak magyarázatot a tünetekre, feltehetően pszichológiai, pszichoszociális problémák állhatnak a háttérben.

Evészavarok kezelése a gyakorlatban

A hazai és nemzetközi tanulmányok alapján a kora gyermekkori evészavarok ellátása multidiszciplináris megközelítést igényel. A témában érintett szakemberek hatékony, együttműködő tevékenysége interdiszciplináris team munkában valósítható meg. E formában a különböző szakmai területek egymás szempontjainak figyelembevételével dolgoznak közös céljuk érdekében.

A kivizsgálás és ellátás a gyerek tünete és a szülő panasza alapján történik.

A kora gyermekkori lelki egészség tudományának ismerete hasznos, de inkább nélkülözhetetlen a csecsemő/kisdedek bio-pszicho-szociális szemléletű szakmai ellátásához.

Aktualitások – Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége

15.00   Továbbképzés zárása, pontigazolások személyes átvétele az előre bejelentkezett résztvevők számára. 

A délutáni program változtatásának jogát fent tartjuk!

A programon az Egyesület tagjai – két éves folyamatos tagság esetén (2022. és 2023. év) – térítésmentesen vehetnek részt. Részvételi díj: 5.000,- Ft/fő/alkalom. A helyszínen lehetőséget biztosítunk a MAVE tagdíj befizetésére! 

Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 11.

JELENTKEZÉS