A gyermekkel való kommunikáció szerepe a védőnői munkában

Továbbképzési nyilvántartási szám: SZTK-A-31842/2023. 

Továbbképzési pontérték: 18 pont

IDŐPONT: 9.00-16.00

REGISZTRÁCIÓ: 8.30 órától

HELYSZÍN: MJV Önkormányzat Tanácsterem – 2800 Tatabánya, Fő tér 6.

P R O G R A M

Kommunikáció szerepe a gyermekek nevelésében

A játékos kommunikáció alkalmas rá, hogy büntetés helyett és nyűglődés nélkül a pozitív megerősítésre támaszkodva kezeljük az otthon, a közösségben vagy akár az intézményekben előforduló problémákat. A rugalmas megközelítés teret ad, hogy a megfelelő keretbe ágyazva számos problémahelyzet megcélozható legyen, pl.: alvás körüli nehézségek, agresszív megnyilvánulások, félelem, szorongás, folytonos civakodás, dac. stb. A játék a gyerekek természetes közege. A játékos történeteken keresztül a gyerekek kreativitása, ezáltal pedig a problémamegoldása is fejleszthető. Példákon keresztül megtanulhatják, hogy bármiből lehet bármi. Fokozatosan megélhetik saját ráhatásukat a (mese)világra, kis hős szerepbe helyezkedhetnek, miközben együttműködési képességük, empátiás és segítőkészségük gazdagodik. 

Kommunikáció jelentősége a segítő szakmában

A felnőttekben és a gyerekekben a hétköznapokban is számos ok miatt alakulhat ki feszültség, ami sokszor a segítő szakmában dolgozóknál „csapódik le”. Értelemszerűen azért is, mert vagy emiatt keresik fel a szakembereket vagy egy speciális helyzet, pl. egy szűrővizsgálat, egy trauma vagy egy orvosi kezelés váltja azt ki. A gyerekek és szüleik vélt vagy valós dolgok miatt átélt szorongása, félelme hatással lehet a szakemberek munkájának minőségére is, így a jelenség tulajdonképpen megnehezítheti az egészségügyi procedúrát minden résztvevő számára. Azonban ezekben a helyzetekben ha megfelelő módon és időben avatkozunk be, ha az interakciókban a mesevilág és a támogató kommunikáció segítségével biztonságot sugalló környezetet teremtünk a gyerekeknek (és a szülőknek is), akkor nemcsak a családok nehézségeit enyhíthetjük, hanem a szakemberek, az orvosok és az egészségügyi személyzet munkáját is megkönnyíthetjük.

Kommunikáció szerepe a prevencióban

Prevenció területén is a mesékhez fordulunk, akkor a gyerekeket a saját nyelvükön szólíthatjuk meg, így könnyebben keltjük fel érdeklődésüket, és hosszabb ideig tarthatjuk fent motivációjukat is. Mesés keretbe foglalva a gyerekeknek könnyebb megérteni és elsajátítani ezekat az életmódbeli szokásokat. A képzeletet mozgósító mesék alkalmasak rá, hogy kisebb kihívások és játékos feladatok beépítésével interaktívvá, valamint érdekessé tegyék az orvosi javaslatokat a gyerekek számára.A szülőknek és a folyamatban résztvevő szakembereknek pedig újfajta eszközt ad a kezébe.

Kommunikáció helye az egészségügyi vizsgálatokban

Amikor egy orvos/védőnő szorongó, síró vagy akár üvöltő gyerekkel áll szemben a rendelőben, akkor egy rutinvizsgálat elvégzése is hatalmas kihívást jelenthet mindkét fél számára. A játékos kommunikáció nemcsak a hétköznapokban, hanem speciális helyzetekben, így például egy orvosi vizsgálat során is meghatározó funkcióval bírhat. Általa a gyerekek szituációs szorongásának három leggyakoribb okát vehetjük célba. A játékos kommunikációs technikák bemutatásával a szülőket is segíthetjük abban a folyamatban, hogyan oszthatnak meg információkat, hogyan beszéljenek gyermekeikkel a vizsgálatról. Mindez az egészségügyi személyzet tehermentesítését is segíti, hiszen a speciális és célzott tematikájú mesék már a vizsgálat megkezdése előtt növelik a bizalmat az egészségügyi személyzet felé.

Javaslatok a védőnői szűrővizsgálatok során alkalmazható, játékalapú módszerekre

A célzott mesék írásával arra törekednek, hogy a gyerekek a való világban is érezhessék, hogy hatással lehetnek környezetükre, és hogy saját maguk is képesek megküzdeni az eléjük gördülő akadályokkal. A játékok alkalmazása során, sokszor építünk a vizsgálóeszközök és a vizsgálatok menetének sajátosságaira, hogy még inkább adott helyzetre szabhassuk az élményt, illetve a felkészülést. Minél pontosabb képet festünk a gyermekek számára a rájuk váró eseményekről, annál inkább támaszt nyújthatunk nekik, kapaszkodót biztosíthatunk számukra az ismeretlennel való megküzdésben. Mindezt csak erősítheti, ha a szülő is bekapcsolódik a folyamatba, ugyanis egyedül az ő segítségével válhat a játékos kommunikáció a mindennapok részévé is.

A program változtatásának jogát fent tartjuk!

Jelentkezési határidő: 2024. MÁRCIUS 19. ‼️ ‼️ ‼️

JELENTKEZÉS