Az anya és az újszülött egészségi állapotával összefüggő szoptatási nehézségek

Továbbképzési nyilvántartási szám: SZTK-A-61188/2023. 

Továbbképzési pontérték: 15 pont

IDŐPONT: 9.00-16.00

REGISZTRÁCIÓ: 8.30 órától

HELYSZÍN:  BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Kultúrterem – 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.

P R O G R A M

Az anya egészségi állapotával összefüggő szoptatási nehézségek

Az előadásban olyan speciális helyzetek kerülnek bemutatásra, amelyekről tudjuk, hogy rövid- és hosszútávú hatásai vannak a szoptatásra. Anyai részről érintjük a diabetes, az obesitas, a különböző hormonális betegségek (PCOS, pajzsmirigy stb.) előfordulását és ezeknek a szoptatásra gyakorolt lehetséges hatásait. A hallgatók képessé válnak arra, hogy ezekben a speciális helyzetekben segíteni tudják az anya-újszülött párost.

Az csecsemő egészségi állapotával összefüggő szoptatási nehézségek

Az előadásban olyan speciális helyzetek kerülnek bemutatásra, amelyekről tudjuk, hogy rövid- és hosszútávú hatásai vannak a szoptatásra. Az újszülött részéről előforduló fejlődési rendellenességek (pl. Down-kór, hasadékok, tónius eloszlási zavarok stb.) erősen befolyásolhatják a szopási képességet és ezáltal a tejmennyiség alakulását. Ezeknek az anyáknak szükségük van kiegészítő fejésre és meg kell tanítani számukra a pótlás adásának megfelelő módját. A hallgatók képessé válnak arra, hogy ezekben a speciális helyzetekben segíteni tudják az anya-újszülött párost.

Koraszülöttek anyatejes táplálása

Hazánkban évek óta tíz százalék körüli a koraszülések aránya. A koraszülöttek anyatejes táplálása nagy jelentőséggel bír a különböző betegségek megelőzése terén, különösképpen a necrotizáló enterocolitis elkerülésére. A koraszülő anya teje más összetételű, mint az időre szülőé. Az anyatej koraszülöttek számára specifikus faktorokat tartalmaz. A hallgatók jártasságot szereznek az anya-koraszülött páros különleges támogatása terén. Ennek legfontosabb része a tejtermelés fenntartása, annak segítése, hogy biztonságos körülmények között tudjon az anya fejni és a kisbaba hozzájuthasson a préterm kolosztrumhoz és az anyatejhez. Szükség lehet donor női tejjel történő pótlásra is. A hallgatók megismerik az ezzel kapcsolatos jogszabályokat. A koraszülő anya lelki támogatása, veszteségének kezelése, a depressziós kialakulásának megelőzése fontos feladata az egészségügyi dolgozónak.

Speciális élethelyzetben lévő anyák támogatás

Ismertetjük az örökbefogadás hazai rendszerét, az örökbeadás eljárási rendjét, és ebben a helyzetben a kórházi védőnők milyen támogatást tudnak nyújtani az örökbeadó és örökbefogadó anya számára. Lehetőség van a laktáció indukálására és az örökbefogadott újszülött szoptatására. A hallgatók ismeretet szereznek a speciális élethelyzetben lévő anyák támogatásához, mint például a fiatal vagy idős anyák, ikres anyák, több IVF-en átesett anyák esetében, de ide tartoznak a különböző életkorú gyermekeket szoptató anyák is. A kötődést támogató gyakorlat elsajátítása is része az előadásnak.

Veszteség

Az előadás és gyakorlat során definiáljuk a perinatális veszteséget, beszélünk a gyász folyamatáról, amely érinti a segítőt is. A előadás célja, hogy a hallgatók képessé váljanak a veszteséget megélő családok támogatására. Veszteség lehet koraszülött, sérült vagy beteg gyermek születése, a gyermek elvesztése, az elképzelt és valós szülési élmény közötti különbség megélése, az anyai kompetencia elvesztése, valamint a szoptatás sikertelensége. Az előadás kitér a szoptatni nem akaró anyák megfelelő támogatására is, valamint a motivációjuk megértésére. Esetenként ablaktációra van szükség. A hallgatók megkapják a megfelelő információt ennek korszerű módszerekkel történő lefolytatására.

A program változtatásának jogát fent tartjuk!

Jelentkezési határidő: 2024. MÁJUS 9. ‼️ ‼️ ‼️

JELENTKEZÉS