Amit a szülésre történő felkészítésről tudnunk érdemes – Veszprém

Dr. Kovácsné Dr. Török Zsuzsa PhD klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta 

Továbbképzési nyilvántartási szám: SZTK-A-41143/2021. 

Továbbképzési pontérték: 17 pont

IDŐPONT: 9.00-15.00.

HELYSZÍN: Völgyikút Ház – 8200 Veszprém, Kopácsy u. 2.

P R O G R A M

A szülésre való felkészítés, a pszicho-profilaxis történeti háttere.

A terhesség és a szülés bio-pszicho-szociális megközelítése lehetővé teszi, hogy a védőnő aktív részese legyen a szülésre, az anyaságra történő felkészülési folyamatnak. Meg kell ismernie azokat a módszereket, amelyek hozzásegítik a várandós nőt a pozitív szülési élményhez, amelyek a pszicho-profilaxis külföldi és itthoni történeti gyökereihez tartoznak.

A felkészítés főbb formái, ezek módszerei.

A jogszabályi háttér lehetőséget biztosít erre, így a védőnőnek képesnek kell lennie a szülésre felkészítő kurzus szervezésére és gyakorlati megvalósítására. A megajánlott témák között érintenünk kell a családközpontú szülészeti gyakorlat, a félelem-feszültség-fájdalom tünetegyüttes, a gyermekágyra és szoptatásra való felkészülés illetve a korai szülő-gyermek kapcsolat alakulásának kérdéskörét. A szülésre való felkészítés célja, különböző formái, lehetőségeink a várandósgondozás keretein belül.

Szülésre való felkészítés versus szülői szerepre való felkészülés.

Az  elmúlt évtizedekben sokat módosult a tradicionális szülői szerep. Megváltozott világunkban hogyan lehet jól felkészülni felnőtt életünk meghatározó „hivatására”? Mitől leszünk „jó” anyák és apák? Amennyiben nem optimálisak saját tapasztalataink a szülő-gyermek kapcsolatról, átírhatjuk-e saját viselkedésünket? Van-e egy jól működő „egységcsomag” kezdő szülők számára?

Mi a teendőnk együttszülésre történő készülés során? – a „kispapa” tanfolyam speciális kérdései.

A kispapaság és az együttszülés a mai kor férfijai számára optimális esetben egy izgalmas kihívás. Milyen információkra, ismeretekre van szükségük ahhoz, hogy az új élethelyzetet pozitív érzelmekkel és ne félelmekkel, szorongásokkal éljék meg? Három téma elkerülhetetlen: a kórházi közegtől való félelem, a vér látványa, együttszülés negatív hatása az intimitásra.

A CAM szerepe a várandósság és a szülés során: relaxációs technikák, homeopátia, baba-mama masszázs stb.

Napjainkban a jól tájékozott kismama az internetet böngészve sok információt talál a hagyományos orvoslást kiegészítő úgynevezett alternatív gyógymódokról. Csak akkor tudjuk segíteni őt az eligazodásban, ha ismereteink ezen a téren is naprakészek. Igyekszünk összefoglalást adni az itthon legelterjedtebb alternatív gyógymódokról, a várandósság, szülés, gyermekágy alatt is hatékonyan alkalmazható technikákról.

Aktualitások – Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége

15.00   Továbbképzés zárása, pontigazolások személyes átvétele az előre bejelentkezett résztvevők számára. 

A délutáni program változtatásának jogát fent tartjuk!

A programon az Egyesület tagjai – két éves folyamatos tagság esetén (2022. és 2023. év) – térítésmentesen vehetnek részt. Részvételi díj: 5.000,- Ft/fő/alkalom. A helyszínen lehetőséget biztosítunk a MAVE tagdíj befizetésére! 

Jelentkezési határidő: 2023. április 18.

JELENTKEZÉS