A szenzomotoros rendszer jelentősége napjainkban

Borbély Balázs ESYT tréner

Továbbképzési nyilvántartási szám: SZTK-A-40943/2023.
Továbbképzési pontérték: 10 pont

IDŐPONT: 9.00-16.00

REGISZTRÁCIÓ: 8.30 órától

HELYSZÍN:  Berzsenyi Könyvtár – 9700 Szombathely, Antal J. tér

PROGRAM

VISSZA A VADONBA 

A vadonban való gyermekkor lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megtapasztalhatják az élővilágot, megfigyelhetik a növényeket, állatokat és azok viselkedését, felfedezhetik a természetes környezetet és tanulhatnak a környezetvédelem fontosságáról. Ez segít a gyermekeknek mélyebb megértést és tiszteletet kialakítani a természettel szemben. A gyermekek szabadon játszhatnak. Futás, ugrás, mászás, kerékpározás és más mozgásformák segítik a gyermekek motoros képességeinek fejlődését, erősítik az izmokat és javítják az állóképességet. A vadonban való gyermekkor serkenti a kreativitást és a képzelőerőt. A természetes környezet sokféle lehetőséget kínál a játékra és a kalandra. A vadonban való gyermekkor lehetőséget ad a szabadságra és a függetlenségre. Ez elősegíti az önbizalmat és az önállóságot, valamint fejleszti a vezetői képességeket. A friss levegőn való tartózkodás, a napfény, az egészséges fizikai aktivitás és a természetes környezet pozitív hatással vannak a gyermekek egészségére és általános jóllétére. A természetben való időtöltés csökkentheti a stresszt és a feszültséget, valamint javíthatja az alvást és az immunrendszert.

IDŐ URAI

A mobiltelefonok, különösen az okostelefonok, jelentős hatással vannak a gyermekek életére és a mozgásukra. Részletesen beszélünk az előadásban a hatásokról: Fizikai inaktivitás – Mozgás hiánya – Csökkentült szabadidős tevékenységek – Háttérbe szoruló sport és testmozgás – Egészségügyi kockázatok – Kognitív hatások – Szociális elkülönítés – Alvászavarok. Fontos megjegyezni, hogy a mobiltelefonok használata nem feltétlenül negatív minden esetben. Sok hasznos alkalmazás és tartalom áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a gyermekek oktatásában és fejlődésében. Azonban a szülőknek és gondozóknak fontos szerepe van abban, hogy megfelelő mennyiségű képernyőidőt és kiegyensúlyozott életmódot biztosítsanak a gyermekek számára.

SIKER AZ ISKOLÁBAN

Az iskolában való sikeres teljesítmény számos tényezőtől függ, és a TSMT (Tanulási Stílusok és Multiszensoros Technikák) tréner szemével megvizsgálhatjuk, hogyan lehet könnyebbé tenni az iskolai tapasztalatokat. A TSMT egy olyan módszer, amely a tanulási stílusok és a többérzékelésű technikák kombinációjára épül. Az alábbiak által bemutatásra kerül, hogyan segíthet a TSMT tréner az iskolai siker elérésében: Az egyéni tanulási stílusok azonosítása – Többérzékelésű tanulási technikák alkalmazása – Az érzékszervek stimulálása a figyelem javítása érdekében – Stresszkezelés és relaxációs technikák – Önbizalom és motiváció fejlesztése – Tanulási stratégiák és szervezési készségek fejlesztése. A TSMT tréner által nyújtott módszerek és technikák sokfélesége hozzájárulhat a diák egyéni igényeinek és preferenciáinak megfelelő tanulási környezet kialakításához. 

MOZGÁS ÉS AZ IDEGRENDSZER KAPCSOLATA

A mozgás és az idegrendszer kapcsolata kiemelkedő fontosságú a gyermekek fejlődése és egészsége szempontjából. Az előadásban bemutatásra kerül, hogyan befolyásolja a mozgás az idegrendszert a gyermekkorban. A mozgásnak jelentős hatása van a kognitív fejlődésre a gyermekkorban. A kutatások azt mutatják, hogy az aktív testmozgás elősegíti az agyi területek növekedését, amelyek kapcsolatban állnak a memóriával, a tanulással és a gondolkodással. A rendszeres testmozgás segíthet a gyermekeknek jobb tanulási képességeket és kognitív funkciókat kialakítani. Fontos megjegyezni, hogy a rendszeres testmozgás és a mozgás alapú tevékenységek nagy jelentőséggel bírnak a gyermekek idegrendszerének és fejlődésének szempontjából. A változatos mozgásformák, az aktív játék és a szabadtéri tevékenységek elősegítik az idegrendszeri kapcsolatok kialakulását, javítják a koncentrációt, csökkentik a stresszt és támogatják a kognitív fejlődést. Ezért fontos, hogy a gyermekeknek elegendő lehetőséget biztosítsunk a mozgásra és a testmozgásra a mindennapi életben és az iskolai környezetben.  

AZ ESYT BEMUTATÁSA 

Az ESYT (Early Start Young Athletes) egy program, amely a szenzomotoros torna alapelvein alapul, és gyermekek számára készült a korai fejlődés támogatására. Az ESYT program célja, hogy segítse a gyermekek motoros és szenzomotoros fejlődését. A szenzomotoros fejlődés a szenzoros információk feldolgozását és a motoros válaszok koordinálását jelenti. Az ESYT program olyan gyakorlatokat és tevékenységeket kínál, amelyek fejlesztik a gyermekek egyensúlyát, koordinációját, térbeli érzékét és testtudatosságát. Az ESYT program és a szenzomotoros torna összességében segíti a gyermekek korai fejlődését, motoros képességeik javítását és szenzomotoros rendszerük integrációját. A program játékos és interaktív módon támogatja a gyermekek fizikai, érzelmi és szociális fejlődését. Az ESYT programok általában különféle intézményekben, például óvodákban, iskolákban vagy terápiás központokban érhetők el, és képzett szakemberek felügyelik a gyakorlatokat.

A program változtatásának jogát fent tartjuk! 

A programon az Egyesület tagjai – két éves folyamatos tagság esetén (2023. és 2024. év) – térítésmentesen vehetnek részt. Részvételi díj: 5.000,- Ft/fő/alkalom. A helyszínen lehetőséget biztosítunk a MAVE tagdíj befizetésére! 

Jelentkezési határidő: 2024. ÁPRILIS 10. ‼️ ‼️ ‼️

JELENTKEZÉS