A szenzomotoros rendszer jelentősége napjainkban

Borbély Balázs alapító, ESMT torna, ESMT képzés

Továbbképzési nyilvántartási szám: SZTK-A-40943/2023.
Továbbképzési pontérték: 10 pont

Időpont: 9.00-15.00

Helyszín:  BAZ Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv – 3530 Miskolc, Meggyesalja u. 12.

PROGRAM

VISSZA A VADONBA

A vadonban való gyermekkor lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megtapasztalhatják az élővilágot, megfigyelhetik a növényeket, állatokat és azok viselkedését, felfedezhetik a természetes környezetet és tanulhatnak a környezetvédelem fontosságáról. Ez segít a gyermekeknek mélyebb megértést és tiszteletet kialakítani a természettel szemben. A gyermekek szabadon játszhatnak. Futás, ugrás, mászás, kerékpározás és más mozgásformák segítik a gyermekek motoros képességeinek fejlődését, erősítik az izmokat és javítják az állóképességet. A vadonban való gyermekkor serkenti a kreativitást és a képzelőerőt. A természetes környezet sokféle lehetőséget kínál a játékra és a kalandra. A vadonban való gyermekkor lehetőséget ad a szabadságra és a függetlenségre. Ez elősegíti az önbizalmat és az önállóságot, valamint fejleszti a vezetői képességeket. A friss levegőn való tartózkodás, a napfény, az egészséges fizikai aktivitás és a természetes környezet pozitív hatással vannak a gyermekek egészségére és általános jóllétére. A természetben való időtöltés csökkentheti a stresszt és a feszültséget, valamint javíthatja az alvást és az immunrendszert.

IDŐ URAI

A mobiltelefonok, különösen az okostelefonok, jelentős hatással vannak a gyermekek életére és a mozgásukra. Részletesen beszélünk az előadásban a hatásokról: Fizikai inaktivitás – Mozgás hiánya – Csökkentült szabadidős tevékenységek – Háttérbe szoruló sport és testmozgás – Egészségügyi kockázatok – Kognitív hatások – Szociális elkülönítés – Alvászavarok.

Fontos megjegyezni, hogy a mobiltelefonok használata nem feltétlenül negatív minden esetben. Sok hasznos alkalmazás és tartalom áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a gyermekek oktatásában és fejlődésében. Azonban a szülőknek és gondozóknak fontos szerepe van abban, hogy megfelelő mennyiségű képernyőidőt és kiegyensúlyozott életmódot biztosítsanak a gyermekek számára.

SIKER AZ ISKOLÁBAN

Manapság hatalmas kihívás a gyermekek számára az iskola. Sok szülő látja, hogy gyermeke küszködik, nem boldogul és folyamatos kudarcokat él át, frusztrálódik.

Sokszor már az első osztályban megmutatkozik az, hogy a gyermek nem iskolaéretten került egyik intézményből a másikba.

Milyen intő jelek lehetnek? Mivel tudunk segítségükre lenni? Hogyan lesz buli a suli?

Az ESMT egy olyan módszer mellyel több területen egyszerre és láthatatlanul lehet segíteni ezeken a problémákon. Hiszen miközben fejlődik az idegrendszer, csökken a stressz a mozgás és a természet hatására. Emellett a gyerekek megtapasztalják határaikat, megismerik magukat és képességeiket és az egészséges önkép segít nekik az eléjük táruló akadályok megoldásába.

MOZGÁS ÉS AZ IDEGRENDSZER KAPCSOLATA

Az idegrendszer és a szenzomotoros hálózat kapcsolata, nagyon nagy jelentőségű. A mozgásnak vagy épp a mozgásszegény életmódnak hatalmas jelentősége van az agy fejlődése szempontjából. De hogyan is befolyásolja a mozgás az idegredszert? Földút vagy autópálya?

AZ ESMT BEMUTATÁSA

Az ESMT vagyis az Erdei SzenzoMotoros Torna gyermekek fejlődését segíti oly módon, hogy kimozdítja őket a 4 fal közül, kihasználva a természet szenzoros rendszerre gyakorolt sokszoros hatását.

Miért hat egy torna az erdőben? Miért van erre hatalmas szükség?  Szenzorium , mint az idegrendszer fejlesztő passzív rendszer áttekintése. 

Aktualitások – Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége 

15.00   Továbbképzés zárása, pontigazolások személyes átvétele az előre bejelentkezett résztvevők számára. 

A délutáni program változtatásának jogát fent tartjuk! 

A programon az Egyesület tagjai – két éves folyamatos tagság esetén (2022. és 2023. év) – térítésmentesen vehetnek részt. Részvételi díj: 5.000,- Ft/fő/alkalom. A helyszínen lehetőséget biztosítunk a MAVE tagdíj befizetésére! 

Jelentkezési határidő: 2023. NOVEMBER 12.‼‼‼

JELENTKEZÉS