A fantáziatevékenység jelentősége a gyerekekkel való együttműködésben

Táncsics Judit pszichológus

Továbbképzési nyilvántartási szám: folyamatban

Továbbképzési pontérték: FOLYAMATBAN

IDŐPONT: 9.00-15.00.

HELYSZÍN: Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – 8900 Zalaegerszeg, Petőfi S. út 24.

P R O G R A M

A játékos kommunikáció szerepe a nevelési problémahelyzetekben és a gyerekek kihívásokkal való megküzdésében

A játékos kommunikáció alkalmas rá, hogy büntetés helyett és nyűglődés nélkül a pozitív megerősítésre támaszkodva kezeljük az otthon, a közösségben vagy akár az intézményekben előforduló problémákat. A játék a gyerekek természetes közege. A meséken keresztül a gyerekek kalandra hívhatók, így a kihívások és a nehézségek is pozitív keretbe ágyazhatók. A játékos történeteken keresztül lehetőség van a gyerekek kreativitásának, ezáltal pedig a problémamegoldásának fejlesztésére is, önbizalmuk megerősítésére, hogy javítsák a megküzdési technikáikat és elmélyítsék társas kapcsolataikat.

A játékos kommunikáció jelentősége a segítő szakmában

A felnőttekben és a gyerekekben a hétköznapokban is számos ok miatt alakulhat ki feszültség, ami sokszor a segítő szakmában dolgozóknál „csapódik le”. Értelemszerűen azért is, mert vagy emiatt keresik fel a szakembereket vagy egy speciális helyzet, pl. egy szűrővizsgálat, egy trauma vagy egy orvosi kezelés váltja azt ki. A gyerekek és szüleik vélt vagy valós dolgok miatt átélt szorongása, félelme hatással lehet a szakemberek munkájának minőségére is, így a jelenség tulajdonképpen megnehezítheti az egészségügyi procedúrát minden résztvevő számára. Azonban ezekben a helyzetekben ha megfelelő módon és időben avatkozunk be, ha az interakciókban a mesevilág és a támogató kommunikáció segítségével biztonságot sugalló környezetet teremtünk a gyerekeknek (és a szülőknek is), akkor nemcsak a családok nehézségeit enyhíthetjük, hanem a szakemberek, az orvosok és az egészségügyi személyzet munkáját is megkönnyíthetjük.

A játékos kommunikáció szerepe a prevencióban

Napjainkban egyre több olyan orvosi ajánlás van, amit a gyerekeknek és szüleiknek különböző okok miatt érdemes szem előtt tartania. A gyerekek gyakran kevésbé vagy egyáltalán nem motiváltak, a szülők pedig – és olykor a segítő szakemberek is – időnként kifogyhatnak az ötletekből. Ha a prevenció területén is a mesékhez fordulunk, akkor a gyerekeket a saját nyelvükön szólíthatjuk meg, így könnyebben keltjük fel érdeklődésüket, és hosszabb ideig tarthatjuk fent motivációjukat is. Mesés keretbe foglalva a gyerekeknek könnyebb megérteni és elsajátítani ezekat az életmódbeli szokásokat. A képzeletet mozgósító mesék alkalmasak rá, hogy kisebb kihívások és játékos feladatok beépítésével interaktívvá, valamint érdekessé tegyék az orvosi javaslatokat a gyerekek számára. A szülőknek és a folyamatban résztvevő szakembereknek pedig újfajta eszközt ad a kezébe.

A játékos kommunikáció helye az egészségügyi vizsgálatokban

Amikor egy egészségügyi személy szorongó, síró vagy akár üvöltő gyerekkel áll szemben a rendelőben, akkor egy rutinvizsgálat elvégzése is hatalmas kihívást jelenthet mindkét fél számára. A játékos kommunikáció nemcsak a hétköznapokban, hanem speciális helyzetekben, így például egy orvosi vizsgálat során is meghatározó funkcióval bírhat. Általa a gyerekek szituációs szorongásának három leggyakoribb okát vehetjük célba. A játékos kommunikációs technikák bemutatásával a szülőket is segíthetjük abban a folyamatban, hogyan oszthatnak meg információkat, hogyan beszéljenek gyermekeikkel a vizsgálatról. Mindez az egészségügyi személyzet tehermentesítését is segíti, hiszen a speciális és célzott tematikájú mesék már a vizsgálat megkezdése előtt növelik a bizalmat az egészségügyi személyzet felé.

Javaslatok a védőnői szűrővizsgálatok során alkalmazható, játékalapú módszerekre

A célzott mesék írásával arra törekednek, hogy a gyerekek a való világban is érezhessék, hogy hatással lehetnek környezetükre, és hogy saját maguk is képesek megküzdeni az eléjük gördülő akadályokkal. Az orvosi témájú mesék a legtöbb esetben olyan feladatokat is tartalmaznak, amiknek megoldásán vagy véghezvitelén keresztül a gyerekek kompetenciaélménye növekszik. Minél pontosabb képet festünk a gyermekek számára a rájuk váró eseményekről, annál inkább támaszt nyújthatunk nekik, kapaszkodót biztosíthatunk számukra az ismeretlennel való megküzdésben. Mindezt csak erősítheti, ha a szülő is bekapcsolódik a folyamatba, ugyanis egyedül az ő segítségével válhat a játékos kommunikáció a mindennapok részévé is.

Aktualitások – Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége 

15.00   Továbbképzés zárása, pontigazolások személyes átvétele az előre bejelentkezett résztvevők számára. 

A délutáni program változtatásának jogát fent tartjuk! 

A programon az Egyesület tagjai – két éves folyamatos tagság esetén (2022. és 2023. év) – térítésmentesen vehetnek részt. Részvételi díj: 5.000,- Ft/fő/alkalom. A helyszínen lehetőséget biztosítunk a MAVE tagdíj befizetésére! 

Jelentkezési határidő: 2023. április 14.

JELENTKEZÉS